Ana Sayfa » Atık Yönetimi

Sıfır Atık Yönetmelik Taslağı

08.04.2019

Atık Yönetimi

Sıfır Atık Yönetmelik Taslağı Görüşe Açıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ,Sıfır Atık Projesi kapsamında hazırlanan "Sıfır Atık Yönetmelik Taslağı"nı İnternet sitesinde görüş ve önerilere açtı.

 Taslakta öne çıkan konular; atıkların oluşumunun ve israfın önlenmesi, oluşan atıkların bir değer olarak ekonomiye kazandırılması ve kaynakların depolama alanlarında bertaraf edilmesinin önüne geçilmesi ve özellikle mahalli idareler tarafından idari, mali ve teknik açıdan verimlilik, sürdürülebilirlik ve halkın katılımı ilkelerinin esas alınacağı Sıfır Atık Yönetim Sisteminin kurulumu için esaslar getiriliyor.

 Ülke genelinde sıfır atık yönetim sisteminin yaygınlaştırılmasına ve özellikle mahalli idarelerin bu sisteme geçişine yönelik uygulama takviminin ortaya konulduğu yönetmelik taslağında, Sıfır Atık Yönetim Sistemini kuran yerlerin kayıt altına alınması ve Sıfır Atık Belgesi düzenlenmesine ilişkin esaslar da düzenleniyor.

 Sıfır Atık yönetmeliği taslağına göre, apartmanlar dışındaki bina ve yerleşkeler, sıfır atık yönetim sistemini kurmakla yükümlü kılınıyor. Sıfır atık yönetim sistemi kuracak binalar için, yönetmeliğin 18 inci maddesinde tanımlanan süreç doğrultusunda temel seviyede Sıfır Atık Belgesi alma zorunluluğu getiriliyor.

 Konutlar için ise belediyelerin sıfır atık yönetim sistemi içerisinde değerlendirileceği ve ayrıca sıfır atık belgesi düzenlenemeyeceği belirtiliyor.

 Yönetmelik taslağına göre; temel seviyede sıfır atık belgesine sahip yerlerden; organize sanayi bölgeleri, alışveriş merkezleri, havalimanları, tren ve otobüs terminalleri, 50 oda ve üstü konaklama kapasiteli turizm işletmeleri,  yat limanları ve gemi limanları ile il belediyeleri ve nüfusu elli binin üzerindeki ilçe belediyeleri gümüş, altın veya platin nitelikteki sıfır atık belgesini almakla yükümlü kılınıyor.  Diğer yerlerin ise, talep etmeleri halinde gümüş, altın ve platin nitelikteki sıfır atık belgesi için başvuruda bulunabileceği belirtiliyor.

 Sıfır Atık Belge başvurusu, Entegre Çevre Bilgi Sistemi üstünden erişilecek olan Sıfır Atık Bilgi Sistemi üstünden, firmanın çevre görevlisi tarafından yapılacak.Yapılan başvurular, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından değerlendirmeye alınacak. Sıfır atık bilgi sistemine yüklenen bilgi ve belgelerin değerlendirme için yeterli görülmemesi halinde, il müdürlüğü tarafından yerinde incelemelerde bulunulacak.

Geçerlilik süresi 5 yıl olan Sıfır Atık belgesinin verilmesi, seviyesinin artırılması, yenilenmesi ve güncellenmesi için ödenecek bedel ve tarifeler her yıl Bakanlık tarafından belirlenecek.

 

Sıfır Atık Yönetmelik taslağında toplama ekipmanlarının nasıl olacağı belirtiliyor.Yönetmelikte;

Atıkların biriktirilmesi, toplanması ve biriktirme ekipmanlarının özellikleri

MADDE 15 – (1) Sıfır atık yönetim sistemi kapsamında; evlerden ya da içerik veya yapısal olarak benzer olan ticari, endüstriyel işletmeler ile kurumlardan kaynaklanan geri kazanılabilir kağıt, cam, metal, plastik atıklar diğer atıklardan farklı biriktirme ekipmanında biriktirilir ve ayrı olarak toplanır. Kağıt, cam, metal ve plastik atıklar tek bir ekipman içerisinde biriktirilebileceği gibi malzeme cinslerine göre ayrı biriktirme de yapılabilir.

(2) Atık pil, bitkisel atık yağ, atık elektrikli ve elektronik eşya ile diğer geri kazanılabilir atıklar ve büyük hacimli atıklar toplama noktalarına veya Atık Getirme Merkezlerine götürülür.

(3) Kullanılacak biriktirme ekipmanlarında, ekipmanın rengi veya ekipman üzerindeki etiketlerde;

a) Kağıt, cam, metal, plastik atıkların birlikte biriktirilmesi durumunda mavi, diğer atıklar için gri renk kullanılır.

b) Malzeme cinslerine göre ayrı biriktirme yapılması durumunda kağıt atıklar için mavi, plastik atıklar için sarı, cam atıklar için yeşil, metal atıklar için gri renk kullanılır.

c) Biyobozunur atıkların yoğun oluşum gösterdiği yerlerde, bu atıkların ayrı biriktirilmesi halinde kahverengi renk kullanılır.

(4) Mahalli idareler tarafından konutlar ve kamuya açık alanlarda aşağıda yer alan hususlar çerçevesinde toplama gerçekleştirilir:

a) Konutlardan toplama yapılırken kullanılacak biriktirme ekipmanlarında geri kazanılabilir atıklar için mavi, diğer atıklar için gri renk kullanılır.

b) Cadde, sokak ve kamuya kamuya açık alanlara en az ikili set halinde ekipmanlar yerleştirilir, bu ekipmanlarda mavi ve gri renk kullanılır. İhtiyaca göre cam atıklar için yerleştirilecek ekipmanlarda yeşil renk kullanılır.

c) Ekipmanların üzerinde hangi atıkların atılabileceği yazı ve/veya şekillerle belirtilir.

(5) Atıkların biriktirilmesi ve toplanmasında bu Yönetmeliğin ek-5’inde verilen açıklamalara uygun olarak hareket edilir.

(6) Bu maddede bahsi geçmeyen tehlikeli/tehlikesiz özellikteki diğer atıklar ile tıbbi atıkların yönetimi ilgili mevzuatı kapsamında sağlanarak sıfır atık yönetim sistemine dahil edilir.

(7) Mahalli idareler, organize sanayi bölgeleri ve havalimanları tarafından sorumluluk alanlarına göre atık toplama ve taşıma sistemleri oluşturulurken Bakanlıkça hazırlanan kılavuzlar esas alınır.

 

 

 Sıfır Atık Projesi kapsamında hazırlanan Sıfır Atık Yönetmelik Taslağı Bakanlığın İnternet adresinde görüş ve önerilere açıldı.

 

https://cygm.csb.gov.tr/sifir-atik-yonetmelik-taslagi-goruse-acilmistir.-duyuru-363881

Haber Fotoğrafları

Çevreci Bayfa
© 2017 - 2024 Bayfa Geri Dönüşüm. Tüm hakları saklıdır.

Tukan Ajans

Bayfa Geri Dönüşüm bir Albayrak Holding iştirakidir.